Gungahlin Oval

  • Type
  • Public
  • Client
  • Territory & Municipal Services
  • Location
  • Gungahlin, ACT
Oval.jpg
  • Project Details
  • Great care has been taken to integrate the Gungahlin Enclosed Oval into the Wellbeing Precinct and surrounding context. The feature facade of the pavilion addresses the main entry, and forms an attractive backdrop to the Crinigan Circle streetscape. Pedestrian movement through to the oval and grandstand occurs through the openings formed by the four pavilion building modules.

    The grandstand structure seats approximately 1400 spectators. This structure is created from four equal modules of seating. The grandstand forms the roof of the pavilion buildings under. The pavilion buildings are accessed from ground level and house player change rooms, public toilets, a function room, canteen, and other uses.

    The grandstand roof is a minimal steel cantilevered structure with Ritek cladding. The west facade of the pavilion buildings is concrete at low height, opening to a tall glass and louvred facade to the top of the grandstand to provide filtered light into the rooms below whilst maintain privacy and security of these spaces.

    The grandstand is located at the west of the site in order to orientate spectators east and away from the low afternoon sun. The pavilion buildings under harness this filtered afternoon sun through high windows along the west facades, with the function room at the north corner receiving full northerly aspects.