warners bay

  • Type
  • Mixed Use, Multi-Residential
  • Client
  • Bloc
  • Location
  • Warners Bay, Newcastle
STW0796_WarnersBay_S020_EXT_HERO_FINAL_2000.jpg
  • Project Details
  • The design seeks to instil the sense of a 'village' development to this prominent block. As such, it was considered a vital design principle to break down the visual scale of the proposal responding to the urban context.

    The street wall binds the 'base' of the proposal through a series of double-height masonry frames, which step their way along each street interface. Encapsulated within these frames at street level are a series of smaller scaled commercial premises that are afforded the opportunity to activate the public domain. Colours, tones and materials vary to create an interesting and active public domain.

    The architecture then 'lightens' up the building's facade: distinct middle and upper languages are developed to aid in the breaking down of the building's scale. A generous 'garden' zone including resident recreational facilities has been created through the centre of site allowing abundant light through to these southern neighbours.
 
STW0796_WarnersBay_S010_EXT_AERIAL_FINAL_2000.jpg
STW0796_WarnersBay_S050_INT_APT-3A-LIVING.jpg
STW0796_WarnersBay_S070_APT-3D-BEDROOM.jpg
STW0796_WarnersBay_S040_EXT_HERO2_FINAL_2000.jpg
"Each building steps appropriately to effectively minimise apparent bulk whilst also mitigating impact to the neighbouring buildings."

Hannah Walsh
STW0796_WarnersBay_S030_EXT_PODIUM_Final2000.jpg