Queanbeyan-Palerang Regional Council


Location

Bungendore, NSW

Client

Queanbeyan & Palerang Council

Value

$3.5M

Year

2008

 

Photography
Lydia Downe


Description

The design for the Council offices is based on a pavilion style, linked by lower scaled galleries or ‘verandahs’ that allude to the historic context of the site. 

The building form is complementary to the surrounding context with steep roof pitches over a series of pavilions linked with transitional spaces that allow natural light and ventilation to become part of the building fabric. The simple pitched roof forms with generous overhangs to the east and west, echo a well known storage building further along the railway line.  

Two office pavilions run in the north south direction, linked by the low-roofed gallery.  These join an east-west foyer with public entry from Majara Street and staff and deliveries from the rear of the site.  A smaller, separate pavilion is located to the south for the Council chamber. The total building area is approximately 1400m2.

The overall structure allows for maximum flexibility and therefore low cost changes for the future. Reducing internal partitions in the general zones as well as planning for function and flexibility ensures the long term success of the building. 

Materials used are low maintenance, ‘raw’ and simple; bagged concrete blocks, and sealed fibre cement sheet.  Metal sheet roofing and cladding to service building elements, and simple landscaping ensure the outside spaces are also low life cycle cost items.